אם אתם גרים בבני ברק וסובלים מבעיות חניכיים, שימו לב למאמר הקצר והמקיף הבא, שייתן לכם הרבה ידע בסיסי וחשוב בכל הנוגע למחלות חניכיים.
מהם חניכיים?
החניכיים הינם הרקמות הרכות בנמצאות על גבי הרקמה הקשה של הלסת, והם אלו שמחזיקות מחזקות ומזינות את שורשי השן וממילא את השיניים שלנו בתוך הפה. דלקות ומחלות חניכיים עלולות להיות בעלות השפעות בלתי הפיכות על השיניים שלנו.
כיצד נוצרת דלקת חניכיים?
על גבי השיניים שלנו מצטברת שכבת פלאק באופן טבעי. הפלאק הינו שכבה דקה ודביקית של חיידקים, שמצטברת על גבי השן בעקבות הרוק היוצא באופן טבעי במשך כל היום והלילה וכיסי הרוק שבפינו, והן בעקבות פירוק של שיירי מזון בפינו. אותו פלאק, אם מספיקים להסיר אותו בזמן, בועוד דק ודביק כמעט נוזלי לא ייגרם שום נזק לשיניים ולחניכיים, אך כששכבת הפלאק לא מוסרת בזמן – הפלאק הולך ומצטבר, הולך ומתקשה, עד שבסופו של דברו הוא נהפך להיות אבנית קשה. בשלב זה הוא כבר נחשב לדלקתי, כלומר דלקת חניכיים. במצב זה כבר ייראו תסמינים קלים כגון שינוי צבע החניכיים מוורוד לאדום כהה, הפרשת דם בעת צחצוח שיניים, ואולי אף רגישות יתר לחום ולקור.
אם דלקת החניכיים לא מטופלת כראוי, הדלקת תהפוך למחלת חניכיים, שהיא החרפה של אותה דלקת, באופן כזה שכבר גורמת לנזק בלתי הפיך לחניכיים ולשיניים. אם בשלב דלקת החניכיים יש לגשת לרופא חניכיים כדי שיטפל במהירות בחניכיים ויעצור את המשך התפשטות והחמרת והחרפת הדלקת, הרי שכשמגיעים למצד של מחלת חניכיים – יש צורך דחוף להגיע למומחה החניכיים כדי שיוכל לעצור את התפשטות והחמרת המחלה בחניכיים, ולהאט את קצב התפשטותה.
מהם התסמינים לדלקת חניכיים?
- כאבים בחניכיים
- דם המופרש בעת צחצוח שיניים באופן קבוע
- רגישות יתר לחום ולקור
- שיניים מתארכות (הם לא, פשוט החניכיים נסוגו ושטח השן הגלוי גדל)
- תנודות בשיניים.
כיצד מטפלים בבעיות חניכיים?
- שימור – השלב הראשון והבסיסי הוא פשוט שימור המצב התקין של השיניים. כבר מגיל קטן צריך להתרגל לצחצח שיניים באופן קבוע פעמיים ביום. הסיבה לכך פשוטה – כדי למנוע הצטברות של פלאק, חיידקים על גבי השן, ובעיקר למנוע את הצטברותם עד לכדי מצב של מוצק קשיח, שהוא כבר התפתחות של דלקת. רופא החניכיים יוכל ללמד את המטופל כיצד יש לצחצח שינים בצורה טובה ויעילה.
- ניקוי שיננית – השיננית מנקה את הפלאק המצטבר על גבי השן. מומלץ לעשות טיפול אצל שיננית פעם לחצי שנה. הניקוי אצל השיננית הוא עדיין נחשב לטיפול 'משמר' בסיסי שנועד לשמר את המצב הבריא של השיננים שלנו.
- הקצעות שורשים – כאן כבר מתחילים להעמיק. במקרה של דלקת בחניכיים שהגיע עד שורשי השן וכיסי החניכיים, יש לעשות הקצעות, כלומר חשיפה של שורשי השן וניקוי יסודי של שורשי השן וכיסי החניכיים מכל שאריות הפלאק והאבנית והדלקת הנמצאת שם. אין צורך בהקדמה וניתוח כדי לעשות הקצעות שורשים, אך על פי רוב יש צורך בהרדמה מקומית על ידי זריקה בלסת שבה מבצעים הקצעות. את ההקצעות מחלקים לארבע, צד ייני ושמאלי עליון ותחתון, כשיש אפשרות גם לעשות כמה מהחלקים בבת אחת. זה מקצר
את משך זמן הטיפול, אך עלול קצת להקשות על המטופל לאחר מכן.
- ניתוח – לעיתים אין מנוס מניתוח חניכיים, שמשמעותו הוא הרדמה מקומית, הסטה של החניכיים מעצם הלסת, חשיפת שורש השן והרקמה החולה, ניקוי של כל שאריות הדלקת והחיידקים, והחזרת הלסת למקומה. לעיתים יש צורך גם בהשתלת חומר לעצם השן שנפגע עם הזמן.
- תרופות – יש מקרים ובהם רופא החניכיים המומחה רואה לנכון שיש צורך במתן תרופות, על מנת לרפא את הדלקת החמורה הקיימת שחניכיים. התרופות יכולות להינתן דרך הפה (אוראלית) או על ידי זריקה ישירות לכיסי החניכיים שבשורש השן.
אז מה לעשות?
אם אתם גרים בבאר שבע, ואתם סובלים מבעיות חניכיים, אל תתמהמהו – תתקשרו עכשיו למרפאת השינים של ד"ר בוחניק, רשת מרפאות השיניים של ד"ר בוחניק עם ותק של עשרות שנים.