אם אתם גרים בירושלים וסובלים מבעיות חניכיים – כדאי לכם לקרוא את המאמר הקצר והמקיף הבא שייתן לכם הרבה ידע רלוונטי וחשוב בכל הנוגע לבעיות חניכיים, מי רשאי לטפל בהם ובאלו אמצעים.
מי נחשב מומחה לחניכיים?
החניכיים שלנו הינם הרקמה הרכה ששומרת, מחזיקה, מחזקת ומשינה את השיניים שלנו. התחום ברופאת השיניים שקשור לחניכיים באופן ישיר הינו הפריודנטיה – פריו = מסביב, דנט = שיניים, הפריודנט הוא רופא שיניים המומחה לטפל בחניכיים ובדברים שמסביב לשיניים, וזאת לאחר שסיים את לימודי רופאת השיניים בהצלחה, המשיך לעוד 4 שנים של התמחות בפריודטיה, שגם אותם סיים בהצלחה במבחן הממשלתי המסכם.
מהם בעיות חניכיים?
בכל יום מצטברת סביב השיניים שלנו שכבת פלאק – שכבה דקה ודביקית של חיידקים, הנוצרים משאריות המזון שאנחנו אוכלים ומהרוק שנמצא בפינו תדיר ומופרש כמעט ללא הפסקה מבלוטות הרוק.
כששכבת הפלאק הזו הולכת ומצטברת – היא מתקשה, ונעשית לאבנית. מערכת החיסון שלנו למנסה לדחות את האבנית הזרה הזו, וכך מתפתחת דלקת. ככל שהדלקת ממשיכה, האבנית גדלה, והדלקת גדלה עימה – כך המצב הולך ומחמיר, עד שבסופו של דבר יכול להגיע למצב של מחלת חניכיים ממש, כלומר למצב בלתי הפיך שאותו כבר לא ניתן להחזיר אחורה אלא רק למנוע ולעכב את התפשטות מחלת החניכיים מכאן והלאה.
העיקרון החשוב כאן הוא – שבאופן טבעי, יש בתוך חלל הפה שלנו מנגנון כזה, שהולך להרב של חניכיים שלנו, רק אם נפעל באופן אקטיבי על מנת להסיר את הפלאק, בשלבים המוקדמים ככל האפשר של הצטברותו – נוכל למנוע את הופעת מחלת החניכיים.
איך שומרים על חניכיים בריאות?
העיקרון הוא פשוט וידוע לכולם: יש לצחצח שיניים פעממיים ביום באופן יעיל, עד להסרת כל שאריות המזון והפלאק מעל גבי השיניים ומביניהם. זאת בנוסף על התנהלות יומיומית בריאה ומאוזנת, זס הירות מלהפריז במאכלים מתוקים, שתיה מתוקה וחטיפים מלוחים.
צחצוח השיניים צריך להאירך כ2 דקות לפחות, ובזמן זה יש לצחצח באופן סיבובי את כל חלל הפה והזוויות של השיניים ומקומות החיבור שלהם עם החניכיים ובחורים ובסדקים שבין השיניים. יש להיזהר שלא לצחצח שיניים חזק מדי כדי לא לגרום לנסיגת חניכיים חלילה. לאחר מכן יש לנקות את הפלאק שהצטר בין שיניים על ידי חוט דנטלי וכיו"ב.
מלבד כל זאת, פעם בחצי שנה יש לקבוע תור אצל השיננית, ולתת לה לנקות לנו את כל הפלאק שנשאר בשיניים למרות הצחצוח האיכותי שלנו.
שמירה על מזון בריא, צחצוח שיניים וביקור אצל השינננית באופן קבוע – יכולו לשמור על מצב החניכיים שלכם בריא ואיתן עד זקנה ועד בכלל.
מה עושים כשהתחילה דלקת בחניכיים?
ולמרות כל זאת, יש אנשים שאינם מקפידים כך על נקיון שיניהם, וייתכן שזה כבר התחיל מגיל צעיר, ובין לבין החלה להיווצר ולהתפתח בחלל הפה שלהם דלקת חניכיים. מה ניתן לעשות אז, ומהו הטיפול המומלץ? שלוש סוגי טיפולים:
- הקצעות שורשים – הרופא יחשוף את השורשים של השיניים ואת כיסי החניכיים הפנימיים, ומהם יוציא וינקה את כל שאריות הפלאק והאבנית והדלקת. לאחר טיפול זה ניתן יהיה לחזור ולטיפול המשמר הרגיל של צחצוח שיניים ושיננית רגילה על מנת לשמור על מצב החניכיים תקין. הקצעת השיניים נעשית פעמים רבות על ידי זריקת הרדמה מקומית במקום הטיפול. את הפה מחלקים לארבע (ימין שמאל למעלה ולמטה) ואת ההקצעה עושים ברבע הלסת שצירכה טיפול זה.
- ניתח חניכיים – טיפול כירורגי שרק רופא מומחה לחניכיים רשאי לעשות – בניתוח זה, אשר נעשה בהרדמה מקומית במרפאה, הרופא יפריד בין החניכיים לעצם הלסת, ויוצא וינקה את כל שאריות הדלקת מהחניכיים, ובסופו של דבר יחזיר את הלסת והחניכיים למקומם.
- טיפול תרופתי – לפי חוות דעתו של הרופא המומחה לחניכיים, לעיתים יש לתת אנטביוטיקה לפה, או באופן ישיר לתוך כיסי החניכיים, על מנת להעביר את הדלקת החריפה ולאפשר טיפול וניקוי ידני.
אז אם אתם גרים בירושלים, ואתם סובלים מבעיות חניכיים – אל תתמהמו תתקשרו עוד עכשיו למרפאת השיניים של ד"ר בוכניק הנמצאת בירושלים ותזכו לטיפול מסור ומקצועי מאת מומחה החניכיים של המרפאה.